Verwijderen vleesboom in baarmoeder

Een vleesboom, of myoom, is een goedaardig gezwel of knobbel in de spierwand van de baarmoeder. Men heet deze situatie ook uterus myomatosus. Vleesbomen groeien onder invloed van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.

Myomen variŽren in grootte en aantal. Van speldenknop tot de grootte van een meloen! Twintig procent van de vrouwen boven de 40 heeft er last van, maar ze laten lang niet altijd het myoom verwijderen. Meestal geven vleesbomen namelijk geen klachten.

Vleesbomen: Symptomen

Als er klachten zijn bij myomen, zijn dat pijn en ongewoon hevige (menstruatie)bloedingen. Er kan ook een abnormale vaginale afscheiding zijn, plasklachten (door druk op de blaas) en vruchtbaarheidsstoornissen. Soms muteert een myoom zelfs in een kwaadaardige tumor, maar dat is zeldzaam.

Medicamenteus vleesbomen verwijderen

Dit gebeurt in de eerste fase van het verwijderen van myomen in de baarmoeder. Men neemt bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode pillen met een hoge dosis progestagenen.

Operatief vleesbomen verwijderen

Verdwijnen de vleesbomen niet, dan zal men ze operatief verwijderen. Myomen worden weggehaald met een myoomenucleatie (buitenkant baarmoeder), een hysteroscopische excisie (binnenkant baarmoeder) of een hysterectomie (vaginaal of via de buik).

Alternatief: Uterus embolisatie

Dit is een relatief nieuwe manier van vleesbomen verwijderen, die veel belooft. Deze ingreep is minder ingrijpend: er wordt slechts een klein kerfje in de huid gemaakt. Plastic of gelatine korreltjes worden in het bloedvat ingebracht dat bloed toevoert naar de vleesboom. Daardoor verschrompelt het myoom. Het grote voordeel van deze ingreep is dat de baarmoeder intact blijft.

Myomen laten verwijderen?

Neem vandaag contact op voor een onderzoek of om uw behandeling te bespreken. Onze dienst, verbonden aan het Sint-Lukas te Gent, werkt met de modernste apparatuur om u een vlekkeloze vleesbomen verwijdering te verzekeren. Bovendien zijn onze gynaecologen stuk voor stuk ervaren en gepassioneerde professionals, met een oog voor uw discretie en noden.

© 2017 Gynaecologen Gent. Alle rechten voorbehouden. YourCoach Coaching.