Hysteroscopie

Met een hysteroscopie inspecteert een gynaecoloog de baarmoeder van een vrouw, om zaken met een mogelijke nadelige invloed op de vruchtbaarheid te onderzoeken en desgewenst te verwijderen.

Een hysteroscopie is dus een onderzoek of ingreep in de baarmoeder die gebeurt met een kijkbuis. Deze laat toe om vocht en instrumenten in de baarmoederholte te brengen, en een camera. Zo wordt de operatie op scherm gevolgd.

Soorten hysteroscopie

We kunnen een onderscheid maken tussen een diagnostische en een therapeutische hysteroscopie.

Diagnostische hysteroscopie

Diagnostische hysteroscopie is voor kleine ingrepen. Zo kan men onderzoek doen naar abnormale menstruaties, bloedverlies in de overgang, menstruatiepijn, onvruchtbaarheid, herhaalde vroeggeboorten en miskramen Men kan ook weefsel opzuigen voor onderzoek, een poliep of zelfs een spiraaltje weghalen, of een curettage uitvoeren.

Therapeutische hysteroscopie

Bij een therapeutische hysteroscopie is een iets ernstigere ingreep. Men past het toe om een vleesboom weg te halen, verklevingen te behandelen, vastgegroeide spiraaltjes weg te halen of een verdikt bloedvat aan te pakken. Men kan zelfs het slijmvlies van de baarmoeder geheel of gedeeltelijk verwijderen.

Hysteroscopie: verloop van de ingreep

Bij diagnostische hysteroscopie wordt veelal plaatselijke verdoving toegediend. Wij therapeutische gaat men meestel in complete narcose. Vooraf vindt er een grondig inwendig onderzoek plaats om de ingreep voor te bereiden.

Bij plaatselijke verdoving kan u een half uur na het onderzoek al naar huis. Bij algemene verdoving laat u zich best naar huis brengen.

Hysteroscopie: nawerkingen?

Complicaties na een hysteroscopie zijn zeldzaam. Er kan eventueel wat bloedverlies zijn, littekenvorming of overgevoeligheid.

Hysteroscopie bij de Gentse gynaecologen

Onze dienst, verbonden aan het Sint-Lukas te Gent, werkt met de modernste apparatuur om u een vlekkeloze hysteroscopie te verzekeren. Bovendien zijn onze gynaecologen stuk voor stuk ervaren en gepassioneerde professionals, met een oog voor uw discretie en noden.

© 2017 Gynaecologen Gent. Alle rechten voorbehouden. YourCoach Coaching.